• 3 October 2024

Waar moet je aan denken bij het kopen van een kamerplant:

  • Controleer nieuwe planten op mogelijke problemen voor je ze koopt.
  • Overweeg de verlichting en de plaatsing in je huis.
  • Zorg ervoor dat je ruimte hebt voor een plant die groot zal worden.
  • Koop een zware bak met een drainagegat in de bodem.

Een kamerplant kopen is leuk en een betrekkelijk goedkope aanschaf. Maar doe, voor je zelfs de goedkoopste plant koopt, een beetje onderzoek om er zeker van te zijn dat je een plant koopt die het bij jou kan overleven. Overweeg de hoeveelheid licht in je huis en in de ruimte waar je de plant wilt neerzetten. Denk na over hoeveel tijd je bereid bent aan een plant te besteden. Maakt het uit of de plant giftig is? Veel kamerplanten zijn giftig, veilig genoeg voor volwassenen maar niet voor kleine kinderen of dieren.

Als het verzorgen van planten in je huis nieuw voor je is, begin dan met iets dat gemakkelijk te onderhouden is – iets taais en goedkoops. Een goedkope plant verliezen door jouw mogelijke gebrek aan groene vingers is lang niet zo erg als het verliezen van die fabelachtige en dure exoot.

Grootte is belangrijk. Sommige kamerplanten worden vrij groot. Zorg ervoor dat je aankoop in je huis past. De bladeren van een Boom philodendron, bijvoorbeeld, kunnen meer dan twee meter lang worden, en de plant zelf kan zich wijd uitspreiden.

Philodendron

Een nieuwe kamerplant kopen

Bekijk alle planten in de winkel goed. Zien ze er gezond uit? Zijn ze schoon en vrij van stof? Zijn de stengels stevig, de groei compact? Heeft de plant knoppen of nieuwe bladeren? Dit zijn allemaal tekenen dat de planten goed verzorgd zijn.

Als veel van de planten er slecht uitzien, koop dan elders.

Hier zijn enkele tekenen van ongezonde kamerplanten:

  • spichtige of langbenige groei
  • bleke doffe bladeren
  • bobbelige vlekken op de bladeren
  • insecten of webben
  • witte vlekken op de aarde
  • wortels die uit de bodem van de pot steken
  • misvormde bladeren
  • bladeren met droge, bruine randen
  • vergeelde bladeren

Verwar luchtwortels niet met problemen. Sommige planten hebben wat ze noemen “luchtwortels” die uit de grond groeien. Je ziet ze zowel bij grote lianen als bij mottenorchideeën. Verwar kleurvariaties in de bladeren niet met problemen. Verwar een blad met uniek groeipatroon, zoals Monstera Deliciosa (het heeft gaten in de bladeren) niet met een misvorming.

Monstera Deliciosa

De beste kamerplanten voor beginners

Er zijn verschillende goedkope kamerplanten die de beste keuze zijn voor beginners. Deze gemakkelijk te verzorgen planten gaan niet dood als je af en toe vergeet ze water te geven of te voeden. Ze zijn niet kieskeurig wat licht betreft en worstelen zich prima voort als je ze niet zo vaak bemest als aanbevolen.

  • Kwartjesplant
  • Vrouwentong
  • Drakenbloedboom (Dracena)
  • Crassula
  • Rubberboom
  • Kentiapalm
  • Verrucosum Philodendron
  • Sint-Jozefplan

Vlinder Orchidee

Vlinderorchidee

Vlinderorchideeën zijn verkrijgbaar bijna overal waar je planten kunt kopen. In tegenstelling tot veel orchideeënplanten zijn vlinderorchideeën vrij gemakkelijk in leven en in bloei te houden. Met helder weinig licht, wekelijks water geven, en lichte wekelijkse voeding, kun je deze gemakkelijk te verzorgen plant misschien jaarlijks laten herbloeien.

Lichtomstandigheden voor een kamerplant

Als je kamerplanten uitkiest in een tuincentrum, kijk dan goed op het label. De meeste plantenplaatjes vertellen je het soort licht dat voor die bepaalde soort het beste is.

De meeste kamerplanten gedijen bij indirect, helder licht uit een op het oosten gericht raam. Geen enkele plant gedijt dicht bij het glas in een raam op het zuiden; het licht is er te sterk.

  • Helder indirect licht betekent dat de kamer helder verlicht is, maar dat de plant niet in direct zonlicht zal staan. Minimaal een meter van het raam werkt goed in lichte kamers.
  • Gefilterd licht betekent het licht dat door een kanten of gazen gordijn komt.
  • Weinig licht betekent niet geen licht. Geen enkele plant zal zonder licht leven. Een donkere hoek of een onverlichte hal is niet bevorderlijk voor het leven. In een lichtarme ruimte moet je kunnen lezen zonder kunstmatige verlichting. Als je overdag een lamp nodig hebt om bij te lezen, is die ruimte te donker voor planten.

Een raam op het noorden kan voldoende zijn voor planten die van weinig licht houden, zolang de ruimte maar niet koud is.

Zorg ervoor dat een plant het vensterglas niet raakt. Het kan te koud zijn in de winter of de plant verschroeien in de zomer.

Kamerplantenbakken

De kans is groot dat je een kamerplant niet zult houden in de bak waarin hij geleverd wordt – meestal een goedkope plastic pot. Koop een bak die iets groter is dan die waar de plant in komt. Je zult ook meer grond moeten kopen.

Wat voor pot je ook koopt, zorg ervoor dat er een drainagegat in de bodem zit. Potten die niet goed afvoeren houden overtollig water op de bodem vast, wat wortelrot veroorzaakt. Je zult een ondiepe schaal of schotel onder de pot moeten zetten, zodat het vocht het meubilair of de vloer niet ruïneert.

Bedenk dat poreuze potten van klei (terra cotta) sneller uitdrogen dan plastic of geglazuurd aardewerk.
Terracotta schotels kun je beter niet onder een afvoergat gebruiken, want ze zuigen water naar beneden en kunnen vocht veroorzaken dat vlekken maakt op meubels of ze ruïneert.

Water en vochtigheid

Als je net begint en niet gewend bent planten te verzorgen, wil je misschien een plant die niet veel en vaak water nodig heeft.

Sommige planten geven de voorkeur aan wekelijks water. Sommige hebben het nodig dat de grond tussen het water geven door uitdroogt. Andere planten hebben het nodig dat de grond steeds licht vochtig gehouden wordt.

Meststof voor kamerplanten

De meeste kamerplanten hebben van de lente tot de herfst eenmaal per maand een lichte meststof nodig. Wacht met de meststof tijdens de wintermaanden. Veel commerciële meststoffen bevelen een te zware dosering aan. Natuurlijk willen ze dat je hun product opgebruikt, zodat je meer kunt kopen!

Plantenstekers zijn een slechte keuze omdat ze de wortels kunnen beschadigen.
Korrelige plantenmeststoffen kunnen een goede keuze zijn voor iemand die geen vloeibare meststoffen wil mengen.

Veel deskundigen bevelen een uitgebalanceerde meststof aan. Op de verpakking van de meststof zie je 3 getallen staan, zoals 20-20-20. Elk getal staat voor de verhouding van drie belangrijke voedingsstoffen:

  • Stikstof – het eerste getal, stimuleert de groei en zorgt voor weelderig groen gebladerte
  • Fosfor – het middelste getal, helpt bij de wortelgroei en bevordert de bloei
  • Kalium-bevordert sterke stengels en helpt de plant weerstand te bieden tegen ziekten en andere stress

Bloeiende planten kunnen een meststof nodig hebben met een hoger gehalte aan fosfor. In dat geval zal het middelste getal hoger zijn. Afrikaanse viooltjes of orchideeën doen het het best als ze gevoed worden met meststoffen die speciaal voor die bijzondere planten gemaakt zijn. Knapperige, bruine bladranden of witte korstjes op de pot zijn een teken dat de plant overbemest is.

Bladeren die met geel geringd zijn (alleen aan de randen geel hebben) kunnen meer meststof nodig hebben.

Lees de informatie op de zak van de nieuwe potgrond als je een plant verpot. Sommige bodems hebben toegevoegde meststoffen die een half jaar meegaan. Als je grond meststoffen bevat, voeg dan geen meststoffen toe tot de zes maanden voorbij zijn.