• 19 May 2024

Kleine appartementen hebben hun voordelen – lagere huur, vaak dichter in het centrum en een zekere onvervangbare gezellige charme. Dat wil zeggen, als je weet hoe je moet inrichten.

Een misvatting die mensen vaak bij het inrichten van kleine appartementen is dat ze denken dat functionaliteit belangrijker is dan het ontwerp. Helemaal fout wat ons betreft! Je appartement mag dan weinig ruimte hebben, maar dat betekent niet dat het aan stijl en gezelligheid hoeft te ontbreken.

Eerder is het vinden van het juiste evenwicht tussen de functionaliteit en stijl belangrijk om een ruimte te creëren waarin je prettig woont. Je moet je erop richten je huis te vullen met voorwerpen die aan je behoeften beantwoorden en tegelijk je persoonlijkheid laten zien. Volg onze decoratietips op die ervoor zorgen dat je de ruimte die je hebt optimaal benut en toch gezellig maakt.

Baken zorgvuldig aparte ruimtes af

In de eerste instantie zou je denken dat een grote open ruimte de juiste manier is om een klein appartement in te richten. Dit kan echter overweldigend zijn voor het oog en na verloop van tijd kan een gebrek aan definitie van de ruimte ertoe leiden dat de boel er rommelig uitziet. Doe je best om aparte ruimtes af te bakenen en geef elke ruimte een specifiek doel. Zet kapstokken en schoenenrekken bij de deur om zo een soort hal te creëren. Plaats een buffet tussen je keuken en eetkamer om gemakkelijk te kunnen serveren en extra opbergruimte te hebben. Zet je bank tegen het voeteneind van je bed om meteen het oog in je woonruimte te trekken.

Fietsenrek van Thomas Walde

Als je een bijzondere belangstelling of hobby hebt, wees dan niet bang om die een belangrijke rol te laten spelen bij het afscheiden van de ruimte en tegelijk te laten zien wie je bent. Een overdekt fietsenrek zoals dit van Thomas Walde laat je fiets eruit zien alsof hij een intern deel van de kamer is in plaats van alleen maar opgeborgen te worden. Of je kunt planten uit een binnentuin gebruiken om veranderingen in het gebruik van de ruimte aan te geven.

Investeer in meubilair voor twee doeleinden

Als je met een kleine ruimte te maken hebt, telt elke centimeter. Maak optimaal gebruik van de ruimte die je hebt door te investeren in meubelstukken die een dubbele functie vervullen. In plaats van te proberen je ruimte om meubels heen te werken, concentreer je je op het kopen van stukken die met je meewerken. Slaapkamers zijn de perfecte kamers om multifunctionele meubels te hebben.

Overweeg een onderschuifbed dat je tot bank kunt opvouwen als je tv kijkt, een holle voetenbank die je kunt gebruiken om op te bergen, of een eettafel met een ingebouwd blad dat het veel gemakkelijker maakt om gasten te ontvangen.

Domus Stoel door Andrea Mangano

Welke tweeledige meubels je ook kiest, zorg ervoor dat je stukken kiest die qua afmetingen bij je ruimte passen. Overvolle modellen zullen je leefruimte alleen maar nog kleiner doen lijken.

Heroverweeg ongebruikte ruimtes

Na geruime tijd in dezelfde ruimte gewoond te hebben, kan het gemakkelijk zijn om vast te lopen in een sleur wat betreft je gebruik ervan. Je weet dat je extra ovenschalen opbergt in de oven die niet in gebruik is, extra kaarsen in een van de begeerde keukenlades en schoon linnengoed in een opbergdoos onder je bed. Maar, heb je ooit de mogelijkheid overwogen dat je je ruimte misschien niet zo effectief mogelijk gebruikt?

Daag jezelf uit om in je appartement rond te kijken en alle “dode ruimtes” te identificeren, of ruimtes die op dit moment geen nuttig doel dienen. Denk aan ongebruikte hoekjes en lege muren. Probeer dan te bedenken hoe je die ruimten in je voordeel kunt gebruiken.

Denk verticaal met opbergen

Bij het zoeken naar de beste manier om een ruimte te benutten, is het van cruciaal belang om zowel verticaal als horizontaal te denken. Hoge, smalle opbergsystemen zijn je beste kans als je probeert de meeste opbergruimte uit de kleinste ruimte te halen.

Tylko boekenkast

Plaats twee identieke boekenplanken aan weerszijden van een deuropening voor een ingebouwde rekkenlook. Of een groot entertainment center dat van vloer tot plafond reikt, dient als een geweldige ruimteverdeler tussen je slaap- en woongedeelte.

Kies een licht kleurenpalet

Houd het licht bij het kiezen van kleuren voor je appartement. Terwijl rijke, donkere kleuren de neiging hebben ruimtes kleiner te doen lijken voor het oog, maken lichte tinten de boel weer ruimer. Probeer het juiste kleurenpalet voor je interieur te gebruiken bij het kiezen van kleuren voor je kleine appartement.

Concentreer je bij het kiezen van je palet op het gebruik van drie kleuren: twee, lichte, heldere tinten die het grootste deel van de ruimte sieren. Voeg er dan één donkerder accentkleur aan toe om te zorgen dat het visueel interessant blijft.

Wil je toch kleur in je appartement, kies dan meubels in kleur (bijvoorbeeld de bank). Kies één hoofdkleur en koop of verf al het meubilair voor die ruimte in dezelfde tint. Kies dan een tweede opvallende kleur voor de accenten in de kamer. Beperk je kleurenpracht echter liever tot één deel van het appartement. Te veel opvallende kleuren in één kleine ruimte kan overweldigend worden.

IKEA interieur voor kleine appartement

Ga op zoek naar ronde meubelen

Omdat de meeste piepkleine appartementen de neiging hebben doosvormig te zijn, gebruik je meubels om er weer wat rondingen in te brengen. Ronde meubels voorkomen dat de dingen er monotoon uitzien.

Denk aan een ronde eettafel of een bank- en stoelenset met schuine zijkanten.

Als je eenmaal meubels hebt gevonden die bij je passen, zorg er dan voor dat je die rondingen complimenteert door gelijksoortige vormen in je accessoires te gebruiken. In plaats van een gewone, rechthoekige badkamerspiegel te kiezen, kies je voor een ronde die een statement maakt. In plaats van genoegen te nemen met een rechte staande lamp, probeer je een paar tafellampen die een meer afgeronde vorm hebben.

Als er een natuurlijke vorm aan je appartement zelf zit, zorg er dan voor dat je die bespeelt. Maak van een gebogen raam een gezellige leesplek door een stoel en een boekenkast bij de plek te zetten. Maak van zichtbare balken een aandachtspunt door een industriële inrichting te omarmen.

Laagjes om diepte toe te voegen

Eén ding dat kleine ruimtes missen is diepte, want er is maar zoveel ruimte voor het oog om in zich op te nemen. Gelukkig kun je die diepte gemakkelijk goedmaken door gelaagdheid in je inrichting aan te brengen.

Voeg een paar vloerkleden toe om minder-dan-luxe vloerbedekking te helpen bedekken. Laagjes beddengoed met meerdere dekens en werpkussens voegen diepte toe terwijl ze je warm en knus houden.

Het is belangrijk op te merken dat gelaagdheid niet alleen te maken heeft met het ene ontwerpelement op het andere stapelen. Het gaat ook om het creëren van contrast. Kies dus bij de keuze van de voorwerpen die je in je appartement in lagen wilt leggen, stukken met verschillende materialen, texturen en patronen. Bijvoorbeeld, als je bank heel neutraal is kies dan voor opvallend gedessineerde sierkussens. Als je vloerbedekking van bouwmarktkwaliteit is kies dan voor een zwaarder tapijt om gewicht toe te voegen.

Omarm de zwevende ontwerptrend

Grote, logge meubelstukken kunnen een klein appartement afgesloten doen lijken. Zwevende elementen in je inrichting opnemen kan de boel openen door het oog helemaal door de ruimte te laten reizen, terwijl ze toch dezelfde functionaliteit bieden.

Probeer zwevende planken te gebruiken in plaats van een boekenkast. Wat meubels betreft, zullen stukken met poten minder ruimte lijken in te nemen dan die welke direct op de vloer zitten.

Bind alles samen als onderdeel tot een samenhangende look door zwevend design in je inrichting te verwerken. Creëer een galerij-achtige uitstalling door een paar zwevende planken in verschillende maten aan te schaffen. Vermaak je door ze te laten verspringen om een unieke opstelling te maken. Zoek dan een verscheidenheid aan schilderijen, foto’s, beelden en accessoires om de ruimte in te vullen. In een mum van tijd heb je je eigen kunsthuisinstallatie.

Ruim je appartement regelmatig op

Het is niet meer dan normaal dat je rommel verzamelt als je een tijdje op dezelfde plek woont. Maar als je in een klein appartement woont, valt de rommel veel meer op omdat er minder plaatsen zijn waar je rommel kwijt kan.

Doe een of twee keer per jaar een poging om je bezittingen door te nemen en te bepalen wat bewaard moet worden. Je zult verbaasd zijn hoeveel voorwerpen er weg kunnen en hoeveel opgeruimder je huis eruit ziet als je klaar bent.

Wonen in een klein appartement betekent niet dat je omwille van de functionaliteit de inrichting moet loslaten. In plaats daarvan moet je proberen een evenwicht te vinden tussen de twee zwaartepunten.

Succes!