• 16 May 2024
zelf kaarsen maken DIY kaarsen

Leuk dat je geïnteresseerd bent in het maken van je eigen kaarsen. Hier vertellen we je alles wat je moet weten om de prachtigste kaarsen helemaal zelf te maken.

Eigenlijk is het proces heel eenvoudig maar wel superleuk! En vooral ook eindeloos qua mogelijkheden. Om zelf kaarsen te maken, smelt je de was, voeg je geur en kleurstoffen toe, plaats je de lont in de kaarsvorm en giet je de gesmolten was in de vorm. Laat de kaars afkoelen en uitharden voordat je hem aansteekt.

Waarom zelf kaarsen maken?

Zelf kaarsen maken is een creatieve en ontspannende activiteit die je in staat stelt om unieke en gepersonaliseerde kaarsen te maken die passen bij je eigen stijl en voorkeuren. Het is ook een duurzame keuze, omdat je de materialen kunt hergebruiken en de kaarsen kunt maken zonder schadelijke chemicaliën en additieven.

Zelf kaarsen maken kan ook een leuke en educatieve activiteit zijn voor kinderen, omdat het hen kan helpen hun creatieve vaardigheden en fijne motoriek te ontwikkelen. Bovendien kunnen zelfgemaakte kaarsen dienen als prachtige cadeaus voor vrienden en familie, en het is altijd leuk om te zien hoe blij mensen zijn wanneer ze een handgemaakte kaars ontvangen.

Ingrediënten en hulpmiddelen voor handgemaakte aromakaarsen. Biologische sojawas, etherische oliën, lonten, potten.

Al met al, het maken van je eigen kaarsen biedt vele voordelen, zowel creatief als praktisch, en het is een geweldige manier om te ontspannen en plezier te hebben.

Welke soorten kaarsen kun je zelf maken?

Voordat je begint is het misschien goed om even stil te staan bij de vraag; wat voor soort kaarsen gaan we eigenlijk maken? Er zijn tal van verschillende soorten kaarsen die je zelf kunt maken, zoals:

 1. Geurkaarsen: kaarsen met toegevoegde etherische oliën of geurolie.
 2. Theelichtkaarsen: kleine kaarsen die vaak in metalen houders worden geplaatst.
 3. Drijfkaarsen: kaarsen die drijven in water en vaak worden gebruikt voor decoratie.
 4. Vormkaarsen: kaarsen in verschillende vormen, zoals dieren, bloemen of letters.
 5. Rustieke kaarsen: kaarsen met een ruwe, onafgewerkte uitstraling.
 6. Kaarsen voor in kandelaars: kaarsen die in speciale houders worden geplaatst voor decoratie.
 7. Gelkaarsen: kaarsen gemaakt van transparante gel met toegevoegde decoraties, zoals schelpen of steentjes.

De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt experimenteren met verschillende soorten was, geuren, kleuren en decoraties om jouw perfecte kaars te maken.

Wat heb je nodig voor je eigen kaarsen?

Benodigdheden kaarsen maken:

 • Kaarsenwas (bijv. sojawas, bijenwas of paraffinewas)
 • Lonten
 • Hittebestendige container of kaarsenmallen
 • Dubbele boiler of pan en hittebestendige kom
 • Thermometer
 • Geur- en kleurstoffen (optioneel)
 • Gereedschap (bijv. roerstokjes, tangen)

Welke stappen om je eigen kaarsen te maken

 1. Smelt de kaarsenwas in een dubbele boiler of in een hittebestendige kom die bovenop een pan met water staat. Zorg ervoor dat het water niet kookt en dat er geen water in de was terechtkomt. Smelt de was op een temperatuur tussen de 60 en 90 graden Celsius, afhankelijk van het type was dat je gebruikt.
 2. Bevestig de lont aan de bodem van de kaarsencontainer of mal met een beetje gesmolten was. Zorg ervoor dat de lont recht en gecentreerd is.
 3. Als je geur- en kleurstoffen wilt toevoegen, meng ze dan door de gesmolten was.
 4. Giet de gesmolten was langzaam in de kaarsencontainer of mal. Zorg ervoor dat de lont recht blijft en niet verschuift tijdens het gieten. Laat een beetje ruimte aan de bovenkant over voor eventuele aanpassingen.
 5. Laat de kaars afkoelen en uitharden. Dit duurt meestal enkele uren, afhankelijk van de grootte van de kaars.
 6. Knip de lont af tot ongeveer 1 cm boven de kaars.
 7. Je zelfgemaakte kaars is klaar om te branden!

Wees voorzichtig bij het werken met hete was en controleer altijd de temperatuur voordat je de was in de mal giet om te voorkomen dat de mal breekt of dat de was gaat spatten. Veel plezier met het maken van je eigen kaarsen!

Zijn er bestaande sets om kaarsen te maken?

Ja, er zijn verschillende sets op de markt die speciaal zijn ontworpen om het proces van kaarsen maken gemakkelijker en toegankelijker te maken voor beginners. Deze sets bevatten meestal alle benodigde materialen en instructies om kaarsen te maken, waardoor je het giswerk en de zoektocht naar specifieke benodigdheden kunt vermijden.

Veel kaarsenmaaksets zijn ontworpen met specifieke doeleinden of thema’s in gedachten, zoals seizoensgebonden kaarsen, aromatische kaarsen of kaarsen voor speciale gelegenheden. Bovendien zijn er sets beschikbaar voor verschillende kaarsenmaakmethoden, zoals gieten, dompelen of rollen.

Of je nu een beginnende kaarsenmaker bent of gewoon op zoek bent naar een handige en leuke manier om kaarsen te maken, er is waarschijnlijk een kaarsenmaakset die aan jouw behoeften voldoet.

Kun je restanten van oude kaarsen bewaren?

Ja, restanten van oude kaarsen kunnen worden hergebruikt om nieuwe kaarsen te maken. Het is een duurzame en economische manier om kaarsen te maken en het kan ook helpen om afval te verminderen. Zorg er wel voor dat je alleen restanten van kaarsen gebruikt die geen schadelijke stoffen bevatten.

Soorten kaarsen was of gel voor zelf kaarsen maken

Er zijn verschillende soorten was en gel die kunnen worden gebruikt om kaarsen te maken, waaronder sojawas, bijenwas, paraffinewas, palmwas en gelwas. Elk type was of gel heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen, zoals textuur, kleur, geurverspreiding en brandtijd. De keuze van de was of gel hangt af van je persoonlijke voorkeur en het doel van de kaars die je maakt.

Hoe gebruik je geur en kleurstoffen bij je eigen kaarsen

Geur en kleurstoffen zijn populaire toevoegingen bij het maken van kaarsen. Om geur toe te voegen, kun je etherische oliën of geurolie gebruiken, die je mengt met de gesmolten was voordat je deze in de kaars giet. Om kleur toe te voegen, kun je kleurstoffen gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor kaarsen. Deze worden ook gemengd met de gesmolten was voordat je deze in de kaars giet.

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid geur en kleurstof te gebruiken om te voorkomen dat de kaars overweldigend wordt of ongelijkmatig brandt. Experimenteer met verschillende geuren en kleuren om jouw perfecte kaars te maken.

Hoe kun je kaarsen zelf versieren

Het is gemakkelijk om zelfgemaakte kaarsen te versieren en aan te passen aan jouw persoonlijke smaak en stijl. Je kunt bijvoorbeeld linten, stickers, kralen, glitter, gedroogde bloemen, schelpen en andere decoraties gebruiken om de kaarsen te versieren. Dit kan een leuke en creatieve manier zijn om je kaarsen uniek en persoonlijk te maken. 

Zorg er wel voor dat je alleen niet-brandbare materialen gebruikt en dat de versieringen niet in de weg zitten van de lont of de verbranding van de kaars.