• 3 June 2024
Oppottafel

Nog eventjes en het is weer lente, wat betekent dat het nu al tijd is om aan tuinieren te gaan denken. De bollen komen ook alweer op. En het zaaiseizoen is hier voor je het weet, dus begin maar alvast met de voorbereidingen! Hoewel je misschien niet denkt dat het holst van de winter een tijd is om in de tuin bezig te zijn, zijn wij juist van mening dat het een van de beste tijden is om in de tuin aan de slag te gaan. Zorgen dat je goed voorbereid bent op het komende seizoen is de beste manier om ervoor te zorgen dat je tuin in de lente en zomer mooi bloeit. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding: zorgen dat je al het gereedschap hebt dat je nodig hebt, groot en klein.

Als je last hebt van pijnlijke armen en benen na het aan het werk zetten van je groene vingers, dan moet je eens gaan nadenken over een oppotbank of oppottafel. Zo’n vrijstaande werkbank voor buiten (soms compleet met gootsteen en opbergruimte!) dient als een comfortabele, handige werkplek terwijl je in de tuin bezig bent. Je hebt een legio aan keuzes in een hele reeks prijsklassen en stijlen oppottafels, dus er is voor elk wat wils!

Onze favoriete kan je zelfs zelf bouwen! Hier vind je een grote verscheidenheid aan oppottafels, banken en werkbanken om uit te kiezen, en zelf ook een handige bouwinstructie.

Twee kleinere bovenste planken, een breed werkvlak, en een grote onderste plank om op te bergen… wat heb je nog meer nodig? Deze bank is eenvoudig genoeg voor een beginner, maar ziet er niet uit als een beginnersproject als hij klaar is. Hij is heel geschikt voor kleinere ruimten, want hij is maar 40″ in doorsnee, maar er is verrassend veel werkruimte beschikbaar. Alle plannen en informatie zijn gemakkelijk om uit te werken.

Afmetingen 100 cm breed x 55 cm diep x 140 cm hoog
Hoogte werkoppervlak 90 cm

Als je een oppottafel wilt bouwen die echt wel eventjes mee zal gaan, raden we je aan gebruik te maken van hout dat echt voor buitengebruik bedoelt is. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken van een pallet of schoon douglashout van de bouwmarkt. Let erop dat de planken er goed uit zien, dus geen scheuren hebben of enorm veel knopen en knoesten. Dan bestaat de kans dat het hout splijt wanneer je erin gaat schroeven.

Hoe maak je je eigen oppottafel

Benodigdheden:

(we hebben het over 2×4, dat zijn standaard internationale maten in de bouwmarkt van 38,1mm bij 88,9mm)

 • 2 stuks 2×4 latten van 140 cm lang voor de achterpoten en
  2 stuks 2×4 latten 90 cm voor de voorpoten
 • 2 stuks 2×4 latten van 55 cm en
  2 stuks 2×4 latten van 100 cm voor het frame x2!
 • 12 stuks 2×4 latten van 100 cm voor de planken onderkant
 • 1 stuk multiplex van 50×100 cm voor het achterpaneel
 • 1 plank van 18 x 145 mm in een lengte van 100 cm en
  1 plank van 28 x 145 mm voor de planken op het achterpaneel
  NB: Hier kan je ook zelf kijken wat je een fijne diepte vindt voor deze planken

Je begint met het in elkaar schroeven van het frame van de oppottafel. Boor eerst gaatjes op de plakken waar de schroeven moeten komen. Smeer de delen die elkaar moeten gaan raken in met houtlijm en schroef vervolgens de planken aan elkaar.

Oppottafel kopen

Ben je eigenlijk niet zo’n klusser, dan zijn er ook hele leuke en handige oppottafels te koop bij bijvoorbeeld Gamma, Kwantum, Intratuin en Hornbach.