• 16 May 2024

Thuiswerken is voor veel van ons (in ieder geval 1 dag per week) het nieuwe normaal geworden. Maar met afleidingen om elke hoek kan thuiswerken moeilijk zijn zonder een eigen kantoor. Daarom kijken veel mensen naar hun tuin voor een geschikte werkruimte.

Als je:

  • Te weinig werkruimte in huis hebt
  • Niet zeker weet waar je op moet letten bij het kiezen van een tuinkantoor
  • Niet weet hoeveel ruimte je nodig hebt
  • Je tuinruimte niet in gevaar wilt brengen met een massief gebouw….

…lees dan verder voor enkele handige tips om je te helpen het juiste tuinkantoor te vinden.

De grootte van een tuinkantoor is belangrijk

Je hebt waarschijnlijk een vrij goed idee van wat je nodig hebt in je tuinkantoor: bureau, stoel, computer. Maar voordat je iets koopt, moet je je afvragen of je keuze de tand des tijds zal doorstaan. Welke andere doeleinden kan het kantoor in de toekomst dienen?

Je nieuwe tuinkantoor moet vele jaren meegaan. Vandaag is het een kantoor, maar over vijf jaar ben je misschien van carrière veranderd en wil je het gebruiken als sportruimte. Na je pensionering, wie weet, is het de perfecte speelkamer voor je kleinkinderen.

Dus als je de afmetingen van je tuinkantoor bepaalt, geef jezelf dan voldoende flexibiliteit om de ruimte aan te passen aan toekomstig gebruik.

De juiste maat voor jou

Weet je zeker dat je nieuwe tuinkantoor altijd alleen dat zal zijn? Of zie je het in de toekomst andere rollen aannemen, zoals een kunstatelier of speelkamer? Is je keuze beperkt door de grootte van het perceel in je tuin? Ben je op zoek naar een flexibele ruimte die je later kunt aanpassen en uitbreiden?

Met zo’n breed scala aan tuinhuisjes om uit te kiezen, kan het moeilijk zijn om een beslissing te nemen. Hier is een overzicht van enkele prachtige kantoren, studio’s en blokhutten, allemaal gemaakt van duurzaam geproduceerd hout. 

Optie #1: werken, werken, werken

Tuinhuis Domeo Mini | buitenkampioen.nl

Als je ervan overtuigd bent dat je kantoor altijd een kantoor zal blijven, en je hebt een klein perceel, of je wilt gewoon de meest noodzakelijke kantoorruimte, kijk dan eens naar een klein tuinhuis.

Een mini tuinhuis als deze is populair, en biedt plaats aan een eenvoudige kantooropstelling met een enkel bureau, een stoel en planken. Deze stijlvolle en moderne kantoren zijn ideaal voor kleine tuinen.

Optie #2: speelmogelijkheden

Een nieuw tuinkantoor is een grote investering. En het is zeker de moeite waard om er tijd en geld aan te besteden om ervoor te zorgen dat het lang meegaat. Het is logisch dat zo’n bouwse ook een andere functie heeft dan die van kantoor.

Tuinhuis Elin | gardero.nl

Misschien wil je je nieuwe kantoorgebouw ook als speelkamer gebruiken. Dan kun je beter kiezen voor een iets groter tuinhuis. Met 4,7m x 3,5m is dit voorbeeld bovenstaand een zeer comfortabel kantoor en later een speelkamer van behoorlijke omvang.

Optie #3: sportschool-klaar

Als je het potentieel van je nieuwe kantoor optimaal wilt benutten, waarom dan niet een ruimte creëren die je nu of in de toekomst als fitnessruimte kunt gebruiken?

Tuinhuis Atrium-D | tuin-huis-winkel.nl

Nu de huizenprijzen nog steeds stijgen, is het benutten van de ruimte die je tot je beschikking hebt, zoals je tuin, een voordelige manier om in je behoefte aan meer ruimte te voorzien. En bovendien veel minder ingrijpend dan verhuizen.

Bouwvergunning voor tuinkantoor

Voor elk gebouw binnen 1 meter van de afscheiding en groter dan 6 vierkante meter of hoger dan 2,5 meter is waarschijnlijk een bouwvergunning of bouwvergunning nodig. En als je de ruimte wilt gebruiken om er vaak te overnachten, pas dan op: er kunnen planologische beperkingen gelden.

De meeste van tuinhuizen zijn zo gebouwd dat ze voldoen aan de toegestane ontwikkeling, en iedere aanbieder zal je adviseren als je een bouwvergunning nodig hebt.

Welke soorten tuinkantoor zijn interessant?

Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je wensen, mogelijkheden en budget. 

Als je budget beperkt is kun je een prima kantoor in je tuin realiseren door een bestaande schuur te verbouwen of door een chalet of blokhut in de tuin te plaatsen.

Als je wat meer te besteden hebt dan is een prefab houten tuinkantoor misschien interessanter. Lees meer over bouwen met hout is dit blog: Waarom bouwen met hout?

En je kunt natuurlijk ook voor een tuinkantoor in de vorm van een omgebouwde zeecontainer kiezen.

Thuiswerken in een container | cboxcontainers.nl