• 8 March 2024

Verwijder houtkachel fijnstof uit de lucht met een luchtzuiveraar

Houtkachels en open haarden zorgen voor veel plezier in de koude maanden. En als we het schadelijke fijnstof effectief opvangen met een luchtzuiveraar, houden we de lucht ook gezond. Er gaat niets boven een avondje op de bank met een warm knapperend haardvuur op de achtergrond. Met een luchtzuiveraar tegen houtkachel fijnstof in huis is gezonde binnenlucht gegarandeerd en kun je veilig ademhalen.

Wat doet een rookfilter houtkachel?

Goede rookfilters zijn gespecialiseerd in het afzuigen en verwijderen van fijnstof uit houtrook in de lucht. Voorwaarde is dat ze een HEPA filter hebben. Dit filter is in staat de kleinste deeltjes in de lucht, waaronder fijn stof van houtrook, te verwijderen met een effectiviteit van 99.99%.

Hoe schadelijk is fijn stof?

Bij rook van houtverbranding komen schadelijke stoffen vrij, waaronder houtkachel fijnstof. Dit is een verzameling van grote en kleine stofdeeltjes, waarbij de kleinste deeltjes het schadelijkst zijn. Fijnstof van houtkachels bestaat vooral uit de kleinste deeltjes: ultrafijne deeltjes.

Zoals we ondertussen allemaal weten is langdurige blootstelling aan vervuiling door houtkachels schadelijk voor de gezondheid. Er zijn een aantal mogelijke klachten als gevolg van vervuiling:

  • Stress
  • Misselijkheid
  • Irritatie van ogen en keel
  • Klachten van de luchtwegen
  • Hart- en vaatziekten

Een houtkachel vervuilt meer dan zes vrachtwagens

Onderzoek toont aan dat een houtkachel zes keer (!) zoveel fijn stof produceert als een vrachtwagen. Het onderzoekt stelt dat “rook een onzichtbare moordenaar is”. En omdat rook van houtkachels nauwelijks zichtbaar is, klaagt bijna niemand erover. Volgens ons geeft dit goed aan hoe vervuilend houtkachels zijn en hoe groot de noodzaak is om je tegen luchtvervuiling te beschermen.

Je hoeft niet eens een houtkachel te hebben om aan houtrook blootgesteld te worden. Je buren kunnen bijvoorbeeld gaan stoken. Fijnstof dringt dan gemakkelijk binnen, zelfs als je al je ramen en deuren sluit.

Wil je de fijnstofuitstoot van je houtkachel in je huis meten? Dat kan heel gemakkelijk met een fijnstofmeter.

Houtkachel rookfilter

Als je een houtkachel rookfilter in het rookkanaal plaatst, is dat alleen bedoeld om de buitenlucht vrij te houden van fijn stof. Je moet echter ook aan de binnenlucht denken. Een fijnstoffilter beschermt je binnenlucht niet tegen schadelijke deeltjes, een houtkachel luchtzuiveraar doet dat wel.

De beste houtkachel luchtreiniger

Er zijn fantastische houtkachel luchtreinigers te koop voor woonkamers. Ze zijn in staat houtkachel fijnstof te bestrijden en zelfs te verwijderen. Het zeer effectieve Active-Ion-HEPA filter verwijdert bovendien alle vervuiling uit de lucht, zodat je weer zorgeloos kunt ademen.

Voor het grootste deel steekt iedereen nog steeds dingen in brand om energie te krijgen. Het verbranden van aardgas om een kachel te laten branden – of het gebruik van een elektrische kachel, die zijn energie uiteindelijk uit een centrale haalt – stoot veel meer kooldioxide uit dan een doorsnee houtkachel.

Het probleem van de meeste kachels is niet de kooldioxide, maar de rook. “Zwarte koolstof”, of roet, afkomstig van houtkachels en bosbranden, wordt tegenwoordig beschouwd als de op één na belangrijkste door de mens veroorzaakte stof in de klimaatverandering. Het is ook een groot gevaar voor de gezondheid, vooral in ontwikkelingslanden waar houtkachels de voornaamste manier zijn waarop mensen voedsel koken. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat elk jaar 4 miljoen mensen voortijdig sterven aan ziekten die met het inademen van rook te maken hebben.

Maar het is niet waar dat waar vuur is, ook rook moet zijn. Rook is immers een bijproduct van onvolledige verbranding. Verbrand hout grondiger en er zal minder rook zijn en meer warmte.

Doe nooit geverfd, gelakt of op andere manier verduurzaamd hout in de open haard. Bij die verbranding komen schadelijke stoffen vrij. Ook sloophout en spaanplaat is niet geschikt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *